IMG_4524

«Lommetyveri» er så mye mer enn å ta lommeboken din. Pin-kodesnapping og pin-kodetyverier gir «lommetyven» mulighet for «jackpot».

Tusenvis av kroner kan forsvinne ut av en konto om du ikke hindrer innsyn når du taster inn koden ved betaling.

“Rumenere dømt i Danmark: «Vi stjal for å more oss i Danmark». Fire rumenske menn kom med en oppsiktsvekkende innrømmelse da de stod tiltalt for råfrekke PIN-kodetvyerier i byretten i København.” Dette kan vi lese på TV2.no

Å bli utsatt for pin-kodetyverier eller pin-kodesnapping er ikke morsomt. Det er en hverdagskriminalitet som gir mye heft og oppleves som en krenkelse du helst vil slippe.

Les bloggposten. Færre lommetyverier. Det er godt nytt!

Kriminelle miljøer som har spesialisert seg på pinkode-tyverier er også etablert i Norge. Spesielt i Osloregionen er flere slike vinningskriminelle aktive.

“Vi antar at flere personer fra disse miljøer flytter på seg til andre Norske tettsteder”

Det skyldes først og fremst det gode politiarbeidet som gjøres av vinningsgruppen ved Sentrum Politistasjon i Oslo. De sørger for systematisk innhenting og kartlegging av slike hendelser, som igjen fører til pågripelser. Flere personer blir utvist fra Norge når de dømmes andre advares og slipper unna. Å dra ut av Oslo blir da et alternativ. Der er ikke kompetansen og fokuset som i Oslopolitiet. Derfor er det grunn til å være på vakt andre steder i Norge.

«BySheriffen» – Steinar Vadla Risa

Her er råd om hvordan du kan forhindre å bli utsatt for slike tyverier og hvordan handelsnæringen kan bidra i det forebyggende arbeid.

“Et superenkelt sikkerhetstips som fungerer om du «bare» gjør det!”

Vær bevisst på hvordan du skjuler inntasting av koden ved bruk av din kropp og hånd. Klarer du effektivt å skjule for innsyn, vil det forebygger misbruk.

Økt bevissthet hos butikkmedarbeidere har også en preventiv virkning som bidrar til trygg handel. Det er viktig at butikkpersonalet har god kunnskap om dette problemet. De står foran kassen og kan bli oppmerksom på hvem som står bak kunden med mistenkelig adferd.

NB! Husk det når du betaler i butikk, tar ut av minibank eller betaler på spisesteder!

Ønsker du mer informasjon om trygghetstiltak mot hverdagskriminalitet? Ta kontakt, www.bysheriffen.no 

PS! Et sikkerhetstips om du vil unngå bagasje og vesketyveri. Bruk karabinkrok les mer, Klikk her.

Hva kan vi lære av politi i lederhosen? Les bloggposten om hvorfor uforutsigbarhet skaper trygghet og trivsel. 

Steinar Vadla Risa. 2015